Butchery knives in the Mousterian sites of Armenia

p. 79-85

Résumés

Les principaux résultats de l’étude complexe (tracéologique, expérimentale et morphologique) des couteaux de boucherie provenant des sites moustériens de Yerevan I et Lusakert I (Arménie) sont présentés. Les traits d’usure différentiels et substantiels de ces instruments sont dégagés. Les problèmes liés à la fabrication et l’usage des couteaux de boucherie (ajustage, forme optimale, degré de spécialisation, causes de fragmentation d’outils) sont observés et interprétés.

The major results of the complex (traceological, experimental and morphological) study of butchery knives from the Mousterian sites of Yerevan I and Lusakert I (Armenia) are presented. The differential and substantial wear features of these implements are discussed. Problems connected with the making and using of butchery knives (accommodation, optimal shape, degree of specialization, causes of tool fragmentation and so on) are observed and interpreted.

Texte

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Citer cet article

Référence papier

Hratchia Kazaryan, « Butchery knives in the Mousterian sites of Armenia », ERAUL, 50 | 1993, 79-85.

Référence électronique

Hratchia Kazaryan, « Butchery knives in the Mousterian sites of Armenia », ERAUL [En ligne], 50 | 1993, mis en ligne le 31 July 2025, consulté le 01 August 2025. URL : http://popups.lib.uliege.be/3041-5527/index.php?id=5046

Auteur

Hratchia Kazaryan

Archaeology and Ethnography, Institute of Academy of Sciences of Republic of Armenia, Charents st. 15, Yerevan 25, Republic of Armenia